Roze Spreeuw in Katwijk


Terwijl ik het weekend op Vlieland zit, wordt er op de Puinhoop in Katwijk een Roze Spreeuw ontdekt. Ook zondag is hij mooi te zien voor de vele waarnemers en ik hoop op maandag deze vogel te kunnen bezoeken. Op maandagmiddag wordt hij nog regelmatig in de vlier gezien, maar na kwart over drie is die uit beeld. Dik twee uur posten en zoeken levert niets op. Op dinsdag duurt het lang voordat er een melding is en met de melding via de WhatsApp besluit ik direct na het werk naar de Puinhoop te rijden. Ik heb alleen de reservekijker mee. Bij aankomst zitten er twee Houtduiven en als die opvliegen verraad de Roze Spreeuw zich, diep verscholen in de vlier: bingo! Ik kan deze juveniele Roze Spreeuw mooi bekijken en besluit dan snel naar huis te gaan om toch de camera te halen, een goede beslissing, want bij terugkomst komt de Roze Spreeuw uit de vlier en gaat foerageren en komt mooi vrij in beeld. Om 20 over 6 vliegt een groepje Spreeuwen over en de Roze Spreeuw vliegt op en voegt zich bij het groepje. Ze vliegen een rondje en verdwijnen richting de camping, waar ze lijken in te vallen.

Dit is de zesde waarneming (volgens waarneming.nl) van een Roze Spreeuw in Katwijk en voor vele vogelaars in de omgeving een nieuwe soort op hun Katwijk lijst.