IJskoud weekend


Op vrijdag was het al koud, maar op zowel zaterdag als zondag was het Siberisch koud: temperatuur onder of net boven het vriespunt en een harde oostenwind (kracht 6), zodat de gevoelstemperatuur op -10 tot -15 graden ligt. Normaal is eind maart leuk voor vogeltrek, zingen de Tjiftjaffen volop maar niet dit jaar. Door de kou loopt de lente achter bij vorig jaar, sterker nog: dit weekend is het koudste sinds 1952 in eind maart.

Op zaterdagmorgen ben ik een tijd bij Rijnfront, waar een braak liggend stuk grond met natte stukken een magneet voor vogels is. Kievit is er altijd leuk te fotograferen en vanmorgen ontdek ik er een paartje Zomertaling. Deze zitten in het kleine plasje samen met een paartje Wintertaling. Hier kan ik mooi oefenen met de nieuwe lens en de converters en vele mooie foto’s maken. Nadeel is wel dat je hierna 400 foto’s moet sorteren, uitzoeken en nabewerken… Op hetzelfde veldje zit ook een groep Witte Kwikstaarten, twee Bontbekplevieren, Grutto’s en een mooi mannetje Kemphaan. Op Lentevreugd is het koud en zie ik een grote groep Kieviten in de luwte zitten. Een groep Kramsvogels trekt samen met een groep Spreeuwen op en op een Roodborsttapuit na is het verder stil (en koud!).

Zondag is het mogelijk nog kouder. Een bezoek aan Rijnfront levert nu weer een Bontbekplevier op, meerdere Kemphanen, een Bonte Strandloper en een groep Kwikken, waaronder een Rouwkwikstaart mannetje. De eenden zijn weg en het water is bevroren. Een politieauto stopt en vraagt wat ik aan het doen ben, maar na een korte uitleg en een gesprek is alles in orde en rijden ze door. Bij de Buitenwatering is het laag water, erg laag en redelijk stil qua vogels. Wel zitten er vier Bonte Strandlopers in de luwte, samen met een Tureluur. De bontjes laten zich mooi fotograferen. Om een of andere reden zit de zonnekap niet goed op de lens en zie ik die ineens wegrollen en door de wind richting het water rollen… Gelukkig blijft die daar liggen, net in het water en is het thuis een kwestie van afspoelen en laten opdrogen. Wel even schrikken!
Thuis vanaf de bank valt mijn oog op een groepje vogels: Kieviten! Vliegend naar zuid: dat moet vorsttrek zijn. Later op de morgen en in de middag zie ik met regelmaat groepjes overvliegen naar het zuiden, rond 13:00 al 85 stuks: bijzonder! Aan het einde van de middag staat de teller op 341 Kieviten, allemaal naar het zuiden (terwijl ze eigenlijk al moeten broeden). Tussen de diverse groepen zat ook nog een Watersnip en een Tureluur, leuk voor de ‘tuinlijst’.