Dutch Birding day


Dutch Birding dag 2013

Zaterdag 2 februari was het weer zover: de jaarlijkse Dutch Birding dag en net als de afgelopen jaren ook nu weer in het congrescentrum De Werelt in Lunteren. Het programma zag er van tevoren goed uit: vele leuke lezingen en natuurlijk de diverse standjes met vogelinformatie, boeken, vakanties etc.

Als eerste vertelt de Israëliër Yoav Perlman over “Eastern subspecies”. Yoav is een fanatieke vogelaar uit Israel en vertelt over interessante oostelijke ondersoorten die hij regelmatig tegenkomt of ringt; soorten als Fitis (yakutensis) en Gekraagde Roodstaart (samamisicus). Vervolgens vertelt de Belg Wouter Vansteelant over de roofvogeltrek in Georgië: de “Batumi Raptor Count”. Dit verhaal hebben we van Albert de Jong laatst in Katwijk ook gehoord: spectaculair! Tussen 15 augustus en 30 oktober 2012 werden er meer dan 1 miljoen roofvogels geteld over Batumi. Na een korte pauze blikt Arjan van Egmond terug op 35 jaar Dutch Birding. Dan volgt een verhaal waar velen op wachten: het “Big Year NL” verslag door Alwin Borhem. Na vijf jaar intensief jaarlijsten is het in 2012 gelukt om het record van 339 soorten te verbreken en op 341 te zetten. Zijn verhaal is ook terug te lezen op de Dutch Birding site. Het volgende verhaal gaat over de sterk bedreigde Lepelbekstrandloper. Hier zijn nog maar minder dan 100 broedpaar ter wereld van over . Debbie Pain, Head of Conservation Wildfowl & Wildlife Trust vertelt wat er allemaal aan gedaan wordt om de soort van de ondergang te redden. Een spectaculair verhaal waarvan ook een DVD gemaakt is (die na afloop goed verkocht wordt).

Na de lunchpauze vertelt Yoav Perlman ons over “Twitching in Israël”. Hoe ziet de vogelaarsscene in Israël er uit? Yoav vertelt ons over het twitchen en zeldzame en interessante vogels in Israël en dat ziet er zeer anders uit in vergelijking tot Nederland. Als er 10 man op een zeldzame vogel afkomen, dan is het een massale twitch… da’s in NL toch wel wat massaler. Maar er zijn dan ook maar zo’n 25-30 fanatieke vogelaars in Israël, ongelofelijk voor zo’n mooi land op een zeer belangrijke trekroute van Europa naar Afrika. De soorten die hij toont zijn ook spectaculair. Dan volgt het tweede langverwachte verhaal, dit keer van Peter de Knijff met het verhaal “Over poepjes en veertjes: (onder)soortherkenning met behulp van DNA-onderzoek”. Determinatie van (potentiele) soorten als de Roodborsttapuiten, de Zwarte Roodstaarten en de Tjiffen worden aan de hand DNA onderzoek uitgelegd. Als eerste geeft hij ons een spoed inleiding in DNA en vertelt dan over enkele interessante resultaten. Dick Groenendijk vertelt vervolgens aan de hand van enkele voorbeelden het doel en de werkwijze van de CDNA. Met name goed documenteren van een waarneming is cruciaal voor acceptatie en hij licht dit toe met enkele mooie (humoristische) voorbeelden. De uitsmijter is ook dit jaar Wim Wiegant, om op de van hem bekende wijze een voor twitchend Nederland aansprekend/gevoelig onderwerp onder de loep te nemen. Niemand werd gespaard in deze humoristische lezing over vogelend Nederland.