Rondje Zeeland


Voor vandaag staat een “rondje” Zeeland en de Zuid Hollandse Eilanden op het programma. Om half negen ben ik bij Barendrecht. Hier overwintert al enkele jaren een mannetje Buffelkopeend, een Amerikaan. Deze zeldzaamheid tik ik in de schemer in, samen met zes andere vogelaars. Dan snel door naar het Oudeland van Strijen, waar veel vogels in de oude weilanden zitten, vooral Brandganzen, Kolganzen, maar het staat bekend als een van de twee plekken waar je ‘s winters Dwergganzen in Nederland kan vinden. Ik vind vandaag vijf Dwergganzen na lang scannen: ze zaten verscholen in een van de vele greppels en geulen in het weiland, maar het kleine kopje met de witte bef en gele oogringetje kwam regelmatig omhoog. In de weilanden zitten verder Grote Zilverreiger, veel Buizerds en andere ganzensoorten. En natuurlijk veel vogelaars, er waren opvallend veel Belgen vandaag in Zeeland aan het vogelen. Na Strijen rijd ik door naar de parallelweg langs de N59. Hier in de Haringvliet staat een nestpaal van de Zeearend. Het is erg nevelig en mistig vandaag, maar de paal is net zichtbaar. Er zit een vogel op, maar met de telescoop blijkt dit een Slechtvalk te zijn… ook leuk, maar niet de doelsoort en die geeft niet thuis vandaag. De mist slaat om in miezer regen en het wordt guur weer helaas. Toch ga ik door met de ronde en vervolg de rit naar de rand van het Grevelingsenmeer. Bij Battenoord zitten 11 Flamingo’s in een gemengde groep samen met Chileense Flamingo’s. Ze zitten verrassend dichtbij, ik kan parkeren onderaan de dijk en boven op de dijk zie je de vogels gelijk langs de waterkant zitten. Na een digiscoopplaatje geschoten te hebben, is het tijd voor koffie.

De volgende stop is Noord-Beverland, over de Zeelandbrug eerst richting Colijnsplaat waar een Sneeuwgans na enig zoeken toch gevonden wordt in een plas samen met 200 Grauwe Ganzen. Al zoekend zie ik nog een Bruine Kiekendief, de derde al dit jaar! Na de Sneeuwgans kan ik door naar de doelsoorten op Noord-Beverland: een IJsduiker en maar liefst vier Parelduikers zitten op het Veerse Meer! Als ik aankom, staan er al een groep Belgische vogelaars over het water te turen en de IJsduiker is snel gevonden, helaas niet samen met de Parels. Ook zie ik enkele Geoorde Futen en een Dodaars. Verder scannend over het meer vind ik de vier Parelduikers samen zwemmend en duikend een stuk naar het zuiden: erg gaaf om die samen te zien! Blij met deze doelsoorten kan ik nu rustig aan al vogelend terug naar het noorden rijden. Via de Oosterscheldekering (Kuifaalscholver), rij ik naar de Koudekerkse Inlaag. Weinig vogels en veel modder en erg vieze bermen. Ook bij Prunje, een mooi vogelgebied is het nu niet fijn vogelen: je kan de auto niet in de berm kwijt, de miezerregen houd aan en het zicht is slecht. Toch scan ik Prunje deels af en zie veel Kievit, Rotgans, Smient, Goudplevier, Kluut en een mooie Sperwer die net te snel opvloog voor een foto.

Door naar de Brouwersdam. Het slechte zicht belooft niet veel goeds, maar toch zie ik al mijn doelsoorten hier, mede dankzij de goede telescoop die weer wonderen verricht in slecht licht! Bij de Spuisluizen zit een mooie adulte man Zwarte Zee-eend: die zie je niet vaak zo mooi dichtbij! Ook zitten er drie Kuifduikers, een mooie Roodkeelduiker (drie duikersoorten op een dag, uniek!), 7 Paarse Strandlopers, vele Brilduikers, twee Grijze Zeehonden en veel Middelste Zaagbekken. Iets ten noorden van de Spuisluizen zit nog een adulte man Zwarte Zee-eend en verder op zee een enorme groep: makkelijk 500 of meer! IJseenden laten zich nu makkelijk vinden (door de telescoop hoor, op 50x); 3 mannetjes en een vrouwtje. Op het strand zit een Rosse Grutto en 2 Zilverplevieren: mooi voor de jaarlijst. Na de Brouwersdam rij ik door naar de weilanden achter Goedereede waar gisteren een Roodhalsgans zat. Ik scan de enorme groep Brandganzen diverse keren af, maar kan deze mooie gans helaas niet vinden. Vanwege het slechte weer laat ik een bezoek aan de Kwade Hoek liggen, da’s voor een volgende keer. Het is drie uur en ik besluit terug naar Katwijk te rijden.

Nabij Wassenaar zie ik nog een Ooievaar en bij Lentevreugd zie ik vandaag wel de Bonte Kraai, die gister niet wilde meewerken. Nu kan ik hem zien vanaf een parkeerplek langs de weg: dat scheelt een stuk lopen! Bij thuiskomst vliegt er een Grote Gele Kwikstaart over: een mooie afsluiting van de dag! Een daglijst van 80 soorten, 17 nieuwe jaarsoorten en de jaarlijst staat inmiddels al op 120 soorten.

[nggallery id=19]