Krooneenden in Berkheide


Vanmorgen ben ik eerst naar telpost Savoy. Noel zit er al en later komen ook Rene, Kasper en Frank nog meetellen. Het is de eerste vorstdag na een grijze, milde week: zou er al vorsttrek zijn? Dat blijkt uiteindelijk niet. Wel zien we veel Alk / Zeekoet: iets meer dan 1500 in twee uur, maar net als zo vaak: de bulk is vroeg. Enkelen die dichtbij langskomen laten zich identificeren als Zeekoet; eentje is een poosje ter plaatse en drijft langzaam naar het zuiden. Opvallend zijn vandaag de Bruinvissen: we zien er opvallend veel, soms vier tegelijk in een kijkerbeeld. De volledige telling is terug te vinden op: trektellen.nl

Om half elf stoppen we met tellen en ik vervolg de morgen op Lentevreugd en loop daar een ronde. Nabij de Elsenbosjes zitten vele vogels: veel Vinken, Putters, Sijzen, Koperwieken en een Kramsvogel. Geen Bonte Kraai, en helaas ook geen Raven.

Na de lunch ga ik naar Berkheide en parkeer bij de sportvelden. De scoop gaat mee. Bij het Grote Meer vind ik vier Wilde Zwanen (afstand circa 150 meter) en een erg lichte Buizerd. Beide kan ik mooi digiscopen: de zon schijnt en er is genoeg licht vandaag. Nabij de Muur (een stuk van de Atlantic Wall uit de Tweede Wereldoorlog) zie ik tussen de Kuifeenden twee Krooneenden, een mannetje en een vrouwtje op ongeveer 50 meter en met de zon in de rug: perfect oefenmateriaal voor digiscoping. Op 30x en op 40x kan ik diverse mooie foto’s maken en de eenden zwemmen zelfs wat mijn kant op. Vanuit mijn ooghoek zie ik een vogel op het struikgewas landen: een Havik! Ik kan hem mooi in de verrekijker bekijken, maar voordat ik de telescoop gedraaid heb, vliegt die door: helaas! Teruglopend zie ik nog een Tjiftjaf wegschieten in het struikgewas, hij leek erg licht: een tristis? We zullen het nooit weten.

De afgelopen twee avonden zijn er Bosuilen gehoord rondom het Panbos en langs de weg. Ik besluit na het eten nog even die kant op te fietsen, je weet maar nooit. Het waait wel redelijk (koud!), maar zowaar hoor ik een mannetje Bosuil enkele keren roepen. Daarna is het stil. Ik fiets nog door tot het Panbos, maar daar hoor ik verder niets. Een mooi slot van een gevarieerde vogeldag.

[nggallery id=20]