Kleine Mantelmeeuw H.862


De dooi zal vandaag inslaan, voorafgegaan door sneeuw. Maar ‘s ochtends vroeg is het nog droog, dus besluit ik weer eens over zee te kijken. Als ik de auto parkeer, zie ik een schitterende rode lucht: mooi! Bij Savoy ben ik de enige. Nadat ik me geïnstalleerd heb, zie ik een grote wolk meeuwen achter de vissersboot PH-110. Gaandeweg het teluur zie ik steeds meer Jan-van-Genten (allen adult) ertussen, ik tel er maximaal 23 (!) die rondom de boot duiken en foerageren: spectaculair! Over zee vallen enkele eendjes op: vier Nonnetjes (2 man + 2 vrouw). Verder enkele Roodkeelduikers, wat Brandganzen en diverse groepen Kramsvogels: het blijft een mooi geluid wat ze in vlucht maken. Op het strand zitten vele meeuwen. Al scannend valt het oog op een adulte Kleine Mantelmeeuw die geringd is (rode ring, witte letters). Hij is net te ver om van de telpost af te lezen. Frank is ondertussen ook gearriveerd, maar tegen half tien begint het te sneeuwen. Na het trektellen lopen we het strand op om de meeuw beter te bekijken. Uiteindelijk lukt het om de code af te lezen: H.862 (zie waarneming.nl). via CR-birding vind ik het ringprogramma: de meeuw is in Duitsland geringd. Nu de code is doorgegeven, is het wachten op antwoord met hopelijk de geschiedenis van deze meeuw. Tijdens het zoeken vind ik ook een oude bekende, de Zilvermeeuw met F.ABD van 19 december zit er ook weer. Eent andere lijkt veel op een Pont, maar blijkt toch ook een Zilvermeeuw te zijn. Tegen half elf begint het harder te sneeuwen en te waaien en maak ik een koffiestop thuis.

In de middag rij ik via de N206 richting Valkenburg, om nog even bij het meer te kijken. Langs de weg zie ik dan ineens een Roerdomp in de sloot staan, zo langs de weg! Bij de stoplichten sla ik af om binnendoor terug te rijden naar de parallelweg. De Roerdomp vliegt helaas dan net op. Langs de Oude Broekweg zit een grote groep ganzen, Brandganzen, Grote Canadese Ganzen en enkele Grauwe Ganzen. Nu ik op de parallelweg zit, rij ik eerst maar naar Lentevreugd. Langs de sloot is het rustig, veel Meerkoeten, Waterhoen en op Lentevreugd zie ik een Grote Zilverreiger vliegen. Uiteindelijk beland ik met een omweg toch het Valkenburgse meer. Opvallend is dat het ijs bijna allemaal weg is! Gister lag het meer grotendeels dicht, de dooi slaat toe. De massa Smienten zijn weg, de groep van zo’n 2.500 is gereduceerd tot zo’n 500. Al scannend zie ik nog wel een Waterral langs de kant scharrelen, leuk! Tenslotte rij ik nog eens naar de Buitenwatering en zie daar nog een Kleine Mantelmeeuw, een tweede exemplaar, want deze is ongeringd.

[nggallery id=24]

 

Toevoeging: op 29 januari krijg ik antwoord vanuit Duitsland: de Kleine Mantelmeeuw H.862 is op 3 juli 2009 op Helgoland (Duitsland) geringd als jong.