Draaihals op de Puinhoop


Vanmorgen ontdekt Arjan van Egmond een Draaihals op de Puinhoop in Katwijk. Doordat de telefoon even niet meewerkt, krijg ik de melding pas een klein uur later. Aangekomen bij de Puinhoop staan Arjan en Luuk te zoeken en na enkele minuten zien we de Draaihals naar beneden richting manege duiken om daar in een vlier te verdwijnen. Na een minuut of tien komt hij tevoorschijn om vervolgens een kleine show te geven: mooi vrij zittend op de vlier, vrij op de grond foeragerend, op het hek: schitterend! Al foeragerend verdwijnt hij in de brandnetels en tegen die tijd komen er diverse lokale vogelaars aangelopen. Het duurt even, maar dan vind ik de Draaihals terug in het struikgewas en kan iedereen hem zien.

In de middag ga ik nog een keer terug en zoek met Joost en Fred de Puinhoop af. Op een gegeven moment zie ik iets vanuit een vlier wegvliegen… de Draaihals! Hij verdwijnt richting Coepelduinen, maar land gelukkig op het veldje ervoor. Hier kunnen we de Draaihals nog een keer mooi vrij zien foerageren op de grond. Later vliegt hij op richting Coepelduinen, richting dezelfde plek waar vorig jaar een Draaihals gezeten heeft. Deze Draaihals is mijn eerste in de regio Katwijk.

 

Draaihals (Wryneck), Katwijk, de Puinhoop (31 augustus 2014)

Draaihals (Wryneck), Katwijk, de Puinhoop (31 augustus 2014)

Draaihals (Wryneck), Katwijk, de Puinhoop (31 augustus 2014)

Draaihals (Wryneck), Katwijk, de Puinhoop (31 augustus 2014)

Draaihals (Wryneck), Katwijk, de Puinhoop (31 augustus 2014)

Draaihals (Wryneck), Katwijk, de Puinhoop (31 augustus 2014)

Draaihals (Wryneck), Katwijk, Coepelduinen (31 augustus 2014)