Witbandkruisbek, Swinhoes Boszanger en Sperweruil (!)


Bijzondere dag: twee nieuwe soorten, de Sperweruil nog steeds ter plaatse en twee adulte Zeearenden als toetje.

Keuzes, keuzes: een ringvangst van een heuse Swinhoes Boszanger op 23 november nabij de Ketelbrug wordt op 29 algemeen bekend en zowaar door enkelen teruggevonden in een bos bij Kamperhoek. De volgende dag, 30 november, staan 200 die-hard twitchers op de modderige paden en lukt het hen om de vogel op twee momenten goed te zien. Vandaag, zondag heb ik de hele dag de tijd, maar wat eerst? Er zit ook nog een Witbandkruisbek in het Noordlaarderbos (die was mislukt in het Drents-Friese Wold, een aantal weken geleden) en de Sperweruil zit ook nog in Zwolle. Uiteindelijk besluit ik eerst de verste te pakken, de Witband in Groningen, dan naar Zwolle en de resterende tijd naar Kamperhoek.

Om zeven uur ga ik op pad en tegen negenen parkeer ik bij het Noordlaarderbos, via zandpaden en diepe plassen. Direct hoor ik een veelvoud aan vogelgeluiden: Koolmezen, Pimpelmezen, Boomklever, Boomkruiper, Sijzen, Vinken, Merels en Grote Bonte Spechten: hier zit genoeg dus! Vanuit het noorden loop ik de wandelroute langs en zie al snel Lariksen staan: die zijn populair bij de Kruisbekken, maar in eerste instantie zie ik er alleen Sijzen en Goudhaantjes. Al zoekend en zwervend kom ik nog enkele vogelaars tegen, maar niemand heeft de Witband nog gezien. Op een gegeven moment zie (en hoor) ik een Kruisbek overvliegen: dat bied hoop. Een roepende Zwarte Specht is ook leuk. Al dwalend zie ik opeens een beweging boven in de boom: Kruisbekken! Snel de telescoop erop en scannen: een mooi mannetje, enkele vrouwtjes en dan ineens de Witbandkruisbek! Mooi in beeld, twee duidelijke witte strepen, prachtig! Hij zit wat lastig voor de telelens, maar met digiscoping lukt het me enkele bewijsplaatjes te maken, maar net niet vrij zittend. Als ik opzij wil stappen, vliegt ineens de hele groep Kruisbekken en Sijzen op en enkele secondes later vliegt er een Havik laag over de boomtoppen. Luid roepend verdwijnt de groep Kruisbekken het bos in. Ik geef de melding door via de Dutch Bird Alerts en ga op zoek naar de auto en koffie.

Over de A28 is Zwolle snel bereikt en TomTom brengt me eenvoudig naar het industrieterrein. Opvallend veel auto’s staan hier langs de kant, waarom toch? Als ik doorrij, zie ik opeens de grote groep vogelaars: allemaal auto’s dus van de vogelaars, het is hier ontzettend druk, ook met vele dagjesmensen zo te zien. Gelukkig vertrekken er net een paar en kan ik mooi vooraan parkeren. De Sperweruil zit vrij mooi in de boom en zit rustig om zich heen te kijken en te poetsen. Na een serie foto’s gemaakt te hebben, vliegt ie ineens op, naar de andere kant en jaagt een Zwarte Kraai weg en vliegt dan weer terug naar dezelfde plek in zijn boom: hij is dus alert en fel! Een poos later vliegt ie weer naar de andere kant en blijft daar mooi in de boom zitten, waar ik hem mooi kan fotograferen. Langzaam verplaatst ie naar het spoor en vanaf de bovenleiding speurt ie en duikt dan naar beneden om vervolgens met een muis terug naar zijn boom te vliegen. Iedereen rent achter de uil aan in zijn boom kunnen we allemaal zien hoe een Sperweruil een muis oppeuzelt: wow! Na anderhalf uur hou ik het hier voor gezien: ik heb mooie foto’s en het blijft hier erg druk.

Veertig minuten verderop is Kamperhoek, maar voor ik daar aankom zie ik twee stipjes in een boom op een eilandje in het Vossemeer: Zeearenden! Stoppen en een blik in de telescoop bevestigt het: twee adulte Zeearenden, waarschijnlijk het paartje dat hier in de buurt vertoeft. Na deze korte stop parkeer ik de auto bij de overige auto’s en vind al snel een grote groep vogelaars op dezelfde plek als gister, wachtend op wat komen gaat. Vanmorgen vroeg hebben enkelen de boszanger kort gezien. Na een uur is er even paniek en rent iedereen naar de hoek: vals alarm: een Tijftjaf… Een half uur later wordt er weer geroepen en rent de meute de hoek om en dan volgt de bevrijdende roep: “hij zit er!”, gevolgd door “uitleg, waar dan…”. Met een laserpointer wordt de plek uitgelegd, maar de vogel vliegt dan al door. Zelf zie ik hier een flits, niet echt bevredigend. Tien minuten later wordt de vogel teruggevonden op de hoek en daar krijgt iedereen de Swinhoes Boszanger goed te zien. Ik zie hem diverse malen goed in de verrekijker en helemaal goed in de telescoop: super! Wat een soort! De ontlading bij de groep is groot en een gejuich stijgt op uit de groep! Dat moeten ze op de dijk hebben kunnen horen! 150 man kan nu tevreden en voldaan het bos verlaten. Deze Swinhoes is het derde geval voor Nederland, maar pas het eerste twitchbare geval, vandaar dat de hele Nederlandse birding scene hier te vinden is. Bijzonder om mee te maken en helemaal een mooie dag: twee nieuwe soorten voor de Nederlandse lijst.

 

Het verhaal van de ontdekking van de Swinhoes Boszanger op Dutch Birding.