Dutch Birding weekend 2013 op Texel


Van 11 t/m 14 oktober 2013 was het jaarlijkse Dutch Birding weekend op Texel. De dag voor het weekend beloofde veel goeds: een Aziatische Roodborsttapuit werd ontdekt bij de Robbenjager, een Kleine Vliegenvanger bij Prins Hendrik en een Struikrietzanger nabij het Reddingsboothuis. Met het slechte weer donderdag op vrijdag moesten die er op vrijdag toch nog zitten…

Op vrijdag was er een harde noordoostelijke wind, maar al snel komen de meldingen binnen: Struikrietzanger en Kleine Vliegenvanger zitten nog op Texel, de Roodborsttapuit blijkt weg (hoewel er op de maandag na het weekend eentje ontdekt wordt nabij Den Helder… zelfde exemplaar??). Zodra de monteur klaar is, stap ik in de auto en rij naar Den Helder. Daar ben ik net op tijd voor de boot van twaalf uur (drie minuten voor de afvaart rij ik de boot op!). De eerste stop is natuurlijk nabij het Reddingsboothuis voor de Struikrietzanger. Hier staan meerdere vogelaars rondom de bosjes, maar de harde wind maken het koud en onaangenaam en, belangrijker, onmogelijk om de vogel te zien. Enkele gelukkigen hebben de vogel vroeg in de morgen gezien, maar na tien over negen waren er geen waarnemingen meer… Na drie uur hou ik het voor gezien en ga zelf op zoek naar vogels en de B&B. Het Dutch Birding weekend heeft elke avond een lezingenprogramma in het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp. Op vrijdagavond is dit een identificatielezing over Barmsijzen en over vogelen in Varangarfjord in Noordwegen, beide door Chris van Rijswijk. Beide interessant en Varagarfjord een feest van herkenning: dezelfde route die ik in 2011 gedaan heb.

Zaterdag is een totaal andere dag: windstil!! En dat op een eiland vol vogelaars, dat moet veel leuke soorten kunnen opleveren. Mijn keuze voor de startplek was gister al gemaakt: voor zonsopkomst bij de Struikriet plek staan! En ik was niet de enige, bij aankomst waren er al een tiental vogelaars en dat groeide snel uit tot enkele tientallen. Om acht uur wordt de vogel teruggevonden en een paar minuten later heb ik de Struikrietzanger ook goed gezien. Na de piep stroomt het vol met vogelaars en al snel staan er een man of honderd rondom de bosjes, keurig op afstand. De vogel is nu makkelijker te volgen als die door de bosjes en het struikgewas sluipt: elk bewegend takje komt vandaag niet van de wind! Zien is een ding, een goede foto maken een tweede, maar uiteindelijk heb ik een leuke serie van de Struikriet kunnen maken. Een ander bijkomend voordeel van windstil weer is, dat je de roepjes ook goed kan horen, een tjsek geluid, vergelijkbaar met een Zwarkop bijvoorbeeld. Tijdens het wachten op een zichtwaarneming vallen de vele overvliegende vogels op: Kepen, Veldleeuwerik, Zanglijsters, Sneeuwgorzen, een IJsgors en een overvliegende Velduil zorgen voor een aangenaam verblijf. Na de lunch zie ik bij Dorpszicht nog een juveniele Grauwe Klauwier en hoor daar een van de aanwezige Bladkoningen (een van de stuk of twintig die vandaag gemeld worden op Texel!). De Struikrietzanger blijft trekken en tegen drieeen ga ik terug voor nog een sessie. Die wordt om half vijf ruw verstoord door een piep van de DBA van Arnold Meijer: “Bergfluiter, eerste Tuintjes, geen roep gehoord”. De meerderheid pakt de spullen en spoed naar de Tuintjes, een kilometer naar het noorden nabij de Vuurtoren. Rondom het eerste Tuintje is het wat chaotisch met een renende meute zodra iemand iets aan de andere kant ziet, maar uiteindelijk blijkt de achterkant van het complex de beste plek en verdelen de groep vogelaars zich in twee groepen. Iets over vijven wordt de vogel weer gezien en zit de Bergfluiter bovenin het struikgewas waar ik enkele bewijsplaatjes van kan maken. De groep vogelaars blijft groeien om de vogel te zien. Maar dan ontstaat er wat onrust, via via wordt er een Stormvogeltje gemeld die vanaf Westerslag naar noord vliegt… die moet dan op het strand bij de vuurtoren op te pikken zijn!! En wederom verdwijnt een groot deel van de aanwezige vogelaars, ditmaal enkele honderden meters verder naar het noorden. Ik loop naar het strand, maar geef dit al snel weer op: er nadert een groot regengebied vanaf Vlieland en de afstand Westerslag tot de noordpunt is behoorlijk, dus een kleine kans dat die vogel voor donker hier is. Met de eerste regendruppels druppelen de meeste vogelaars af, op naar huis en het avondprogramma: een zeer interessante lezing van Arnold van den Berg over de ontdekking van de Omaanse Uil door de Sound Approach dat een week geleden in de meest recente DB gepubliceerd is. Al met al een zeer aangename dag met leuke soorten.

De zondag is vergelijkbaar met vorig jaar: wind en regen. De harde wind is ditmaal zuidoost. Ik begin de ochtend in de Staatsbossen: zeer veel Zanglijsters en een Kruisbek zijn het hoogtepunt. Rond tienen volgt wederom een melding van twee Stormvogeltjes nabij Westerslag “min of meer ter plaatste”! Samen met vele vogelaars spoed ik me naar Westerslag om bij de strandtent over zee te kijken. In de luwte van de strandtent kun je goed over zee kijken. We zien geen Stormvogeltjes, dat was alleen voorbehouden aan de ontdekkers vanmorgen. Wel is het een onderhoudende sessie: twee IJsduikers, een Parelduiker, een tiental Jan-van-Genten, twee Kleine Jagers, meerdere (juveniele) Noordse Sternen, Middelste Zaagbekken, Zwarte Zee-eenden, Smienten, etc. etc. Op het strand waren een eerste kj Pontische en Geelpootmeeuw ter plaatse. Ook leuk waren de lijsters die uit zee kwamen, maar helemaal apart was de Houtsnip die recht uit zee over ons het eiland opvloog! Om kwart over een hou ik het voor gezien: tijd voor lunch en koffie. Het is inmiddels harder gaan regenen en de Buienradar vertelt me dat dit nog wel even gaat duren. Ik besluit langzaam richting boot te gaan en op tijd naar huis te gaan.

De Bergfluiter gaat nog een staartje krijgen: er verschijnen zeer goede foto’s op waarneming.nl en er zijn toch geluidsopnames en beiden wijzen op mogelijk Balkanbergfluiter, een nog zeldzamere oostelijkere variant van de Bergfluiter (zou het vijfde geval voor NL zijn): ik ben benieuwd waar die discussie op uit zal lopen!

Struikrietzanger op Dutch Avifauna: http://www.dutchavifauna.nl/species/struikrietzanger

Bergfluiter op Dutch Avifauna: http://www.dutchavifauna.nl/species/bergfluiter

en Balkanbergfluiter: http://www.dutchavifauna.nl/species/balkanbergfluiter