Rosse Waaierstaart, nieuwe soort voor NL!


Woensdagavond 25 september tegen negen uur ‘s avonds komt er een melding binnen via de Dutch Bird Alerts: “Rosse Waaierstaart nabij de Putten, in de Harger- en Pettemerpolder”. De vogel is geidentificeerd via het forum van waarneming.nl en is een nieuwe soort voor Nederland! Dit betekent dat de volgende morgen het hier erg druk zal gaan worden, heel vogelend Nederland zal uitrukken. Ik kan echt niet weg en zie gedurende de dag de meldingen langskomen en tegen de avond hebben al meer dan 300 mensen de vogel gezien en ingevoerd. De spanning neemt toe, zit die er de volgende morgen nog?? Gelukkig komt het verlossende seintje al vroeg op de vrijdagmorgen: vogel nog aanwezig! In de loop van de middag kan ik tijd vrijmaken om ook naar de Putten te gaan en tegen vieren arriveer ik bij de boerderij waar de vogel zit. Diverse vogelaars staan op de weg en langs het hek, de vogel is even uit beeld, maar zit achter de schutting. Het duurt bijna een half uur, maar dan zie ik de Rosse Waaierstaart ineens in de dakgoot zitten, naast de drie aanwezige Witte Kwikstaarten. In de telescoop is de Rosse Waaierstaart mooi te bekijken, een beauty! Al snel valt de vogel weer naar de grond en uit beeld, maar komt dan al snel in beeld op het bruggetje. Van de boerin mogen we het terrein op en bij de achterdeur zie ik de Rosse Waaierstaart uiteindelijk diverse keren erg mooi. Regelmatig spreid hij zijn vleugels en staart terwijl die op zoek is naar insecten. Als hij weer achter de schuren uit beeld raakt, besluit ik naar huis te gaan, tevreden met deze mooie aanwinst op de lijst!

De volgende dag, zaterdag, wordt de vogel niet gevonden, ondanks zoeken gedurende de hele dag. Wat ben ik blij dat ik toch op vrijdag gegaan ben! De Rosse Waaierstaart is een nieuwe soort voor Nederland en (indien aanvaard) de 505e soort voor Nederland (en mijn 376e in Nederland).