Roerdomp!


Het is winter in Nederland, er is veel sneeuw gevallen en het vriest al dagen streng. Voor vogels betekent dit dat het steeds moeilijker wordt om eten te vinden. Soorten die normaal schuw zijn, komen nu tevoorschijn, zoals IJsvogel, Roerdomp en Houtsnip. De afgelopen dagen worden met regelmaat mooie foto’s gemaakt van b.v. de IJsvogel nabij Lengtevreugd.
Vandaag, vrijdag, lijkt de laatste mooie dag te worden voordat het weer omslaat en de dooi inslaat. Ik neem vanmiddag vrij en trek erop uit. Langs de Katwijkseweg nabij Lentevreugd is de sloot op enkele plaatsen open en dat trekt vogels (en vogelaars!). De eerste vogel die ik zie is een Roerdomp! Hij zit op vijf meter naast de weg en blijft mooi zitten. De camera lag klaar en ik maak meerdere foto’s terwijl de adrenaline stijgt: wow, wat bijzonder! Na enkele minuten vliegt de Roerdomp toch op en verdwijnt via Lentevreugd naar Berkheide, mij tevreden achterlatend. Langs de weg maak ik nog meer foto’s van o.a. Meerkoet, Smient en een Ree die in een tuin van een bewoner langs de Katwijkseweg. Na enkele keren op en neer gereden te zijn, besluit ik bij het Valkenburgse meer te gaan kijken. Opvallend is dat het al bijna helemaal bevroren is! Maar er zijn nog diverse grote wakken, met veel Smienten, veel meeuwen (Kokmeeuw, Stormmeeuw, Zilvermeeuw en zelfs een Geelpootmeeuw). Met de telescoop scan ik de plas en ontdek vier Kleine Zwanen achterin: mooi! Na een poosje besluit ik terug te gaan naar Lentevreugd. Nu zie ik langs de sloot een Waterral, een schuwe ral die normaal in het riet verstopt zit. Met de zon en het windstille weer kan ik enkele (zo’n 300 in totaal!) mooie foto’s van de Waterral maken met spiegelbeeld. Dan laat ik hem verder met rust en besluit nog even Lentevreugd op te lopen. Daar ontmoet ik o.a. Frank, Hans en Menno. Een Torenvalk vangt meerdere muisjes en eet ze voor ons op: voer voor fotografen! Een Houtsnip vliegt over, net als twee Grote Zilverreigers en na een lange tijd wachten ook nog het adulte mannetje Blauwe Kiekendief! Langzaam trekt de lucht dicht en wordt de bewolking dikker en besluit ik naar huis te gaan. Op de weg naar huis zie ik nog een Houtsnip foerageren langs de weg: eindelijk een die niet gelijk opvliegt.

[nggallery id=23]