Roodkeelduikers en Papegaaiduiker langs Savoy


Vanmorgen om iets voor 9 uur installeer ik me bij Savoy met de nieuwe telescoop. De wind is kracht 5 uit zuidoost, niet echt een zeewind, maar goed. Bij de eerste blik door de scoop is het al duidelijk: er vliegen veel Roodkeelduikers! In het eerste half uur tel ik er 1081, in de tien volgende minuten 730!!! Ik kan het nauwelijks bijhouden en mis er ook diverse groepen doordat ik regelmatig toch notities moet maken en de tussenstanden moet opschrijven. In totaal vliegen, beter gezegd: tel ik, er 2142! Een dik persoonlijk record (vorige was iets over de duizend exemplaren op een ochtend). Later lees ik op Trektellen.nl dat Jelle van Dijk bij Noordwijk ook al zeer veel Roodkeelduikers heeft geteld, zelfs een uurrecord van 2568 en in totaal 3015. ‘s Avonds kijk ik in de database van Trektellen.nl en daar blijkt dit zelfs een dagrecord voor Roodkeelduikers langs Savoy te zijn! Het is dus een bijzondere ochtend geweest qua Roodkeelduikers!

Tussen de vele Roodkeelduikers vliegen ook veel Futen en, net als de duikers, vallen vele ook even kort in om vervolgens door te vliegen naar zuidwest. Qua futen heb ik zeker onderschat, maar kan ik als totaal toch nog 1156 exemplaren opschrijven. Verder vliegen er diverse groepen ganzen: Brandganzen en Kolganzen, Smienten, Zwarte Zee-eenden en diverse Alk/Zeekoeten. Die laatste groep verdient wat meer aandacht: in de scoop kan ik diverse zekere Zeekoeten onderscheiden. Om 9:55 valt eentje in het bijzonder op. Die vliegt samen met een Alk/Zeekoet, maar is duidelijk kleiner en gedrongener in directe vergelijking. Ook is zijn kop vuil/grijs getekend: een Papegaaiduiker!! Mijn eerste in NL, met dank aan de ‘Fat Lady’!

Tien minuten later komt Rene even langs voor een babbeltje en laat de nieuwe Duinstag zien (clubblad van Birdclub Katwijk): op A4 en in full-color! Ziet er mooi uit, nog een paar dagen wachten voordat die thuis in de bus ligt. Op het strand verzamelen de meeuwen alweer (afgaand tij): Zilvermeeuwen, Grote Mantelmeeuwen, Stormmeeuwen en Kokmeeuwen en er tussendoor rennen de Drieteenstrandlopers. Bij de Buitenwaterring zitten tenminste 2 Steenlopers. Om half elf hou ik het voor gezien, er vliegen steeds minder aantallen vogels over zee, het is een koude zuidoosten wind en ik heb trek in koffie!

Het is een genot om door de nieuwe telescoop over zee te kijken. Inzoomen op 50x is geen enkel probleem en dan zie je goed de details bij de langsvliegende vogels.