F.ABD


Gister heb ik, na drie maanden wachten, mijn nieuwe telescoop kunnen ophalen: de Fat Lady van Swarovski (oftewel de ATX95). Vandaag begint de dag mistig en het blijft slecht weer met de zeer lage bewolking. Ondanks het slechte zicht, ga ik toch naar zee om de telescoop uit te proberen. Bij de Buitenwaterring staat Rene al de vogels te scannen. In de Binnenwaterring zit een Gewone Zeehond en die trekt heel wat bekijks van pasanten en zelfs van een tv-camera man (later zie ik op zee ook nog een Grijze Zeehond).

Op het strand zitten diverse groepen meeuwen, die hier overwinteren en of in de Binnenwaterring zitten, of op het strand op zoek naar voedsel. Tussen de Zilvermeeuwen ontdek ik een speciale: eentje met een ring. De ring is snel afgelezen: F.ABD op een groene ring met witte letters aan de tarus en op de andere poot een klein metalen ringetje aan de tibia. Na wat zoeken op Internet kom ik achter het ringprogramma en kan ik Kees Camphuysen van NIOZ op Texel mailen. Hij stuurt bijna gelijk de volledige geschiedenis terug van deze meeuw. Ze is op 23 mei 2009 geringd in de broedkolonie. Vervolgens is ze regelmatig rondom Texel waargenomen en in de winterperiode rondom Katwijk. Vorige winter, 2011, is ze ook al diverse keren bij Katwijk gezien en terug gemeld. Verder zijn er nog waarnemingen bij IJmuiden (in april, dus op terugreis naar Texel).

20121220-164118.jpg

Later op de middag ga ik nog even naar Lentevreugd. Grote Zilverreiger, Watersnip en twee Graspiepers verwelkomen me. Op de grote vlakte achterin Lentevreugd staat enkele eenzame bomen en daarin zie ik, met de telescoop, de Bonte Kraai zitten. Al enkele winters overwinterd er een solitaire Bonte Kraai in de omgeving. Met digiscoping kan ik enkele foto’s maken. In de compilatie zijn die foto’s samengevoegd: een gewoon beeld, een op 30x via de telescoop en een op 70x: bijzonder! Er is maar weinig licht aan het eind van de dag, maar de vogel staat er herkenbaar op.

20121220-164014.jpg